ויצ"ו

חיה רול


פעילות חוג נשי ויצ"ו 1934
יושבות מימין: א. בילגרי, פ. מרנגל, א. בזנר, חיה רול, ט. הירשהורן, פ. רוזן,
עומדות בשורה הראשונה: פוהורילה, אנמלדונג, נ. נימאנד, ש. פרנקל, בזן, אבנר, הירשהורן, הירשהורן, ש. שכטר
עומדות בשורה השנייה: פרנקל, הורנשטיין, חלפן (גפנר), זיגמן, ג. גלנצר (קנובלר), בוכוואלד, בוכוואלד, הרצמן
יושבות למטה: ח. בלי, פ. לוסטגארטן, ס. הורוביץ

בשבת אחרי הצהרים אפשר היה לראות נשים נוהרות מכל קצווי העיר למרכזה, לבית זיגמן-הירשהורן, מקום שם נמצא בית הספר העברי. בית הספר העברי שימש אכסניה לחוג נשים ציוניות "'Kolo Kobiet Żydowskich 'Wizo" וכל שבת אחרי הצהרים נתקיימה שם הרצאה, הקראה או מסיבה אחרת. נדמה לי שהייתה זאת הפעם הראשונה בתולדות בוצ'אץ', שנשים התאספו בינן לבין עצמן וחיו את חייהן הן. לא רק בחורות צעירות אלא אמהות וגם סבתות התאספו יחד ושמעו בדריכות הרצאה מעניינת על נושא יהודי או כללי. הויכוחים היו סוערים לפעמים והאווירה תמיד רעננה ותוססת. לא הזנחנו שום הזדמנות, אורח כי בא העירה, בן עיר שחזר מטיול בחוץ לארץ, בייחוד מארץ ישראל, כל מאורע תרבותי  וחברתי - הכול מצא את הדו בארגון הנשים.

המייסדת והיושבת ראש הראשונה משך כמה שנים הייתה הגב' בטי מדווינסקי, שתודות למרצה ומסירותה התפתה הארגון והיה למוסד מסועף ובעל השפעה. עמדנו בקשרים עם גן הילדים, עם בית הספר העברי. הייתה לנו ועדה לעזרה סוציאלית ובייחוד לעזרה ליולדות חסרות אמצעים, להן המצאנו משך כמה חדשים לפני הלידה ואחריה מצרכי מזון שונים, סבון וחיתולים בשביל התינוק. אם ענייה, שהייתה במצוקה, מצאה תמיד אוזן קשבת ועזרה מהירה. חוץ מכל אלה עסקו החברות הצעירות באיסוף תרומות למען הקרן הקיימת ובכל פעילה ציונית אחרת, אורגנו קורסים לעברית ולמלאכת יד.

כדי לקרב חברות מכל החוגים ולהדק את המגע החם נערכו מימן לזמן נשפי תה ("Herbatki"); על פי רוב הייתה אחת החברות מחברת פיליטון מענייני דיומא ואחרות שיתפו את עצמן בהצלחת הנשף בעוגות טובות ובהגשתן. קיימנו מגע עם המרכז בלבוב ושלחנו צירות לכל ועידה, משם גם קיבלנו הוראות לפעולה. בין יושבות ראש הראשונות היו, חוץ מגב' מדוינסקי, ד"ר פולה וואלפטל-אשנפלד, חיה רול, אסתר אייזנברג ועוד.

ליצנים היו אומרים שהגבר היחידי המשתייך לחוג הנשים בעירנו היה מנהל בית-הספר העברי בבוצ'אץ', מר ישראל פרנהוף. הוא תמך בחוג בכל המובנים, העמיד לרשותו את אולם בית הספר לאספות בשבת, ואף הרצה לפניו. העריך מאד את ארגזן הנשים והעמיד אותו כדוגמה לכל יתר הארגונים הציוניים.

חיה רול